RSS

Σχολικά είδη: Σημασία έχει η ασφάλεια


school-gear
Το σημαντικότερο κριτήριο για να αγοράσετε σχολικά είδη πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών, τονίζουν οι ενώσεις καταναλωτών και εφιστούν την προσοχή στους γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερη έρευνα από το Γενικό Χημείο του Κράτους το 25% των επικίνδυνων ειδών βρέθηκε να είναι σχολικά προϊόντα, ενώ το σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για μη ασφαλή προϊόντα RAPEX εκδίδει πολύ συχνά ανακοινώσεις για ανακλήσεις σε επικίνδυνα σχολικά είδη, τα περισσότερα μάλιστα προέλευσης Κίνας.
Ο γενικός κανόνας για να αποφύγετε τα επικίνδυνα σχολικά είδη που παραμονεύουν στην αγορά είναι η προσεκτική μελέτη της σήμανσης τους και η σθεναρή αντίσταση στην πανδαισία των χρωμάτων και των σχεδίων που μπορούν να παρασύρουν τα παιδιά, ακόμα και τους ίδιους τους γονείς. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι συχνά οι κίνδυνοι κρύβονται σε σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια, αλλά οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται για τα παιχνίδια. Για παράδειγμα στυλό που ανάβουν ή μολύβια με διακοσμητικά μικροσκοπικά αυτοκόλλητα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά και την υγεία τους

Επικίνδυνα σχολικά είδη και χημικές ουσίες

Οπως τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δεν πρέπει να αγοράζετε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα ή που μυρίζουν σαν τρόφιμα. Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές ουσίες, ενώ η οσμή και το σχήμα παρασύρουν τα μικρότερα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα τους. Επικίνδυνα τοξικά μπορεί να κρύβονται και σε άλλα σχολικά είδη, όπως στο εξώφυλλο ενός όμορφου τετραδίου με χαρούμενα εντυπωσιακά σχέδια, αν έχουν χρησιμοποιηθεί φθαλικές ενώσεις στο πλαστικό του επικάλυμμα, προϊόντα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από χώρες όπως η Κίνα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στις κόλες, καθώς μόνο μέσα στην τελευταία συνοπτική εβδομαδιαία λίστα του RAPEX αναφέρονται πέντε διαφορετικά επικίνδυνα προϊόντα - τέσσερα από την Κίνα και ένα από την Τουρκία - που περιέχουν τριχλωρομεθάνιο (χλωροφόρμιο) σε περιεκτικότητα έως και 23%, όταν η αναλογία που επιτρέπεται είναι μόλις 0.1%. Από τα υπόλοιπα σχολικά είδη ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι μαρκαδόροι, τα διορθωτικά (μπλάνκο) και τα χρώματα, που πρέπει να έχουν διαλύτη μόνο το νερό, αφού αν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Σχολικά είδη: Πλαστικό vs χαρτιού

Οσο περισσότερο αποφεύγετε τα πλαστικά σχολικά είδη, τόσο καλύτερα για την υγεία του παιδιού σας. Εκείνο που πρέπει ιδιαίτερως να προσέχετε είναι τα πλαστικά σχολικά προϊόντα που αναγράφουν PVC, που προκαλούν σοβαρές ορμονικές διαταρραχές. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα προϊόντα που αναγράφουν PC, αφού τα πολυανθρακικά πλαστικά είναι πολλαπλώς επικίνδυνα για την υγεία. Προσέξτε επίσης να μην αναγράφονται οι αριθμοί 3 και 7 που αντιστοιχούν σε PVC και PC.
Γενικά, προτιμήστε σχολικά είδη από χαρτί και μάλιστα χαρτί που δεν περιέχει χλώριο, το οποίο πυροδοτεί δερματικές αλλεργίες. Αποφύγετε τα σχολικά προϊόντα αμφίβολης προέλευσης, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα τα σχολικά είδη οικολογικής προέλευσης. Η σήμανση CE στα σχολικά είδη προσφέρει σε γενικές γραμμές ασφάλεια, ενώ τα πολυ φτηνά προϊόντα πρέπει γενικώς να σας βάλουν σε υποψίες.
Πριν εξορμήσετε για την αγορά των σχολικών ειδών είναι απαραίτητο να εξηγήσετε στο παιδί όλους τους κινδύνους και να φτιάξετε μαζί έναν κατάλογο από τα απαραίτητα σχολικά προϊόντα. Ετσι, το παιδί θα είναι προετοιμασμένο όταν την ώρα των αγορών του αρνηθείτε κάποια σχολικά είδη, που είναι μεν πολύχρωμα και όμορφα, μπορούν όμως να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου