RSS

Διατροφή: Πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

pregnancy-heart
Όταν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό, η υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το σύντροφό σας να προετοιμάσετε το σώμα σας για τη σύλληψη. Η διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία του βρέφους και μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού στο μέλλον.

Σωματικό βάρος και γονιμότητα

Το καλό σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικό. Εάν δεν έχετε το απαραίτητο βάρος, μπορεί η σύλληψη να είναι πιο δύσκολη. Το να είστε υπέρβαρη επίσης μπορεί να αποτελεί πρόβλημα στη σύλληψη ιδιαίτερα εάν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ακόμη, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κινδυνεύουν για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.
Το ιδανικό βάρος για τον καθένα υπολογίζεται με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας κυμαίνεται ανάμεσα στο 18,5 και το 25, θεωρείται υγιής και συνήθως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο. Για τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30, ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους θα αυξήσει τις πιθανότητες για σύλληψη και μια υγιή εγκυμοσύνη. Πριν μείνετε έγκυος φροντίστε να πάρετε ή να χάσετε βάρος με σωστό τρόπο. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες δεν είναι καλές για την υγεία και ο περιορισμός του είδους τροφών που καταναλώνετε μπορεί να εξαντλήσει τα διατροφικά σας αποθέματα. Εάν σας απασχολεί το βάρος σας μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό ή άλλο ιατρικό προσωπικό για περισσότερες πληροφορίες.

Ο σύντροφός σας...

Η σωστή διατροφή και το καλό σωματικό βάρος είναι επίσης σημαντικό και για τους άνδρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που εξέτασαν συγκεκριμένα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο και την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος. Ωστόσο, το μήνυμα για τους άνδρες είναι:
  • Στοχεύστε στην απόκτηση του σωστού βάρους για το ύψος σας με καλή διατροφή και τακτική άσκηση.
  • Ακολουθήστε τις αρχές της υγιεινής διατροφής. Η ποικιλία στη διατροφή σας θα βοηθήσει ώστε να έχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
  • Προσέξτε ιδιαίτερα τα επίπεδα αλκοόλ. Μην ξεπερνάτε τα τρία με τέσσερα ποτά την ημέρα σε συστηματική βάση, ενώ καλό είναι να υπάρχουν και ημέρες χωρίς καθόλου αλκοόλ.

Ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη

Με μικρές εξαιρέσεις, συνήθως μπορείτε να εξακολουθήσετε μια φυσιολογική υγιεινή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σωστή διατροφή σημαίνει τακτικά γεύματα στα οποία περιλαμβάνονται:
  • Αρκετά αμυλούχα, υδατάνθρακες -ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά για πρωινό, τσιαπάτες, κους-κους και πατάτες.
  • Αρκετά φρούτα και λαχανικά - τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως.
  • Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά όπως γάλα, γιαούρτι, φρέσκα και παστεριωμένα τυριά.
  • Άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως, κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά (καλά μαγειρεμένα), φασόλια και όσπρια.
  • Όχι πολλές παχυντικές τροφές και γλυκά.
  • Τουλάχιστον οκτώ μέτρια ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Ελάχιστο έως καθόλου αλκοόλ.
Σε γενικές γραμμές, η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει καλά με μικρή ανάγκη για αυξημένη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Το πεπτικό σύστημα της εγκύου αλλάζει από μόνο του και απορροφά πιο αποτελεσματικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ουσιαστικά, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η έγκυος μπορεί να τα βρει με μια καλά ισορροπημένη και πλούσια διατροφή. Αυτό λοιπόν που λένε «τρώω για δύο» δεν σημαίνει ότι πραγματικά πρέπει κανείς να καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα φαγητού.

Πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη
Το ιδανικό επίπεδο πρόσληψης βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτώνται από το βάρος πριν. Το μωρό και τα αμνιακά υγρά αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των επιπλέον κιλών. Το υπόλοιπο είναι λίπος που προσλαμβάνει και αποθηκεύει ο οργανισμός της μητέρας για να έχει την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστεί κατά το θηλασμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, οι πιο αδύνατες γυναίκες ενθαρρύνονται να πάρουν λίγο περισσότερο βάρος, κάπου μεταξύ 12,8kg και 18kg, ενώ οι γυναίκες με κανονικό βάρος θα πρέπει να έχουν ως στόχο τα 11,5kg και 16kg. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες θα πρέπει να πάρουν ακόμη λιγότερα κιλά, και είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να κάνουν με τη μαία ή το γιατρό τους.
Θρεπτικά συστατικά και εγκυμοσύνη

Ενέργεια

Θεωρητικά, το κόστος σε ενέργεια για μια εγκυμοσύνη εκτιμάται στις 80.000 θερμίδες περίπου. Οι περισσότερες επιπλέον θερμίδες είναι απαραίτητες στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και εκτιμώνται σε επιπλέον 300 kcals καθημερινά. Για κάποιες γυναίκες που είναι πολύ λιγότερο ενεργές κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυτό σημαίνει ελάχιστα μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για τον απλό λόγο ότι δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Για τις γυναίκες που εξακολουθούν να παραμένουν δραστήριες, ένα μικρό κολατσιό με μερικές φέτες ψωμί του τοστ με κάποιο αλειφομένο τυρί και ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι είναι ότι χρειάζονται.

Πρωτεΐνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη έτσι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης της πρόσληψης πρωτεΐνης. Προσπαθήστε να ακολουθείτε κατά κανόνα υγιεινή διατροφή, συμπεριλάβετε στα γεύματά σας άπαχο κρέας, ψάρια ή πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και όσπρια. Θα πρέπει επίσης να πίνετε αρκετά υγρά, διότι η αύξηση των φυτικών ινών χωρίς αρκετά υγρά μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Φολικό οξύ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι μητέρες που δεν έχουν ικανοποιητικές ποσότητες φολικού οξέως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν μωρό με κάποιο έλλειμμα του νευρικού σωλήνα (NTD), όπως η περίπτωση δισχιδούς ράχης.
Από τη στιγμή που ξεκινάει κανείς την προσπάθεια για να αποκτήσει παιδί και μέχρι τη συμπλήρωση των 12 εβδομάδων, θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέως. Στις γυναίκες με ιστορικό NTD θα πρέπει να συνταγογραφείται συμπλήρωμα 5mg.
Αυτά τα συμπληρώματα είναι επιπλέον της ποσότητας που προσλαμβάνεται από τη διατροφή, από την οποία θα πρέπει να λαμβάνει κανείς ημερησίως 200 μικρογραμμάρια. Μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη φολικού οξέως επιλέγοντας τροφές όπως:
  • Πράσινα λαχανικά -λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, φρέσκα κρεμμύδια, κατσαρό λάχανο, μπάμιες και φασολάκια φρέσκα.
  • Όσπρια -ρεβίθια, μαυρομάτικα φασόλια και φακές
  • Ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό
  • Ψωμί και κουλούρια ολικής άλεσης και πολύσπορα, ή προϊόντα με πρόσθετο φολικό οξύ.
Το φολικό οξύ χάνεται εύκολα κατά το μαγείρεμα, έτσι καλό είναι να μαγειρεύετε στον ατμό τα λαχανικά σας ή να τα βράζετε σε πολύ λίγο νερό για λίγη ώρα, ώστε να διατηρήσετε όσα περισσότερα από τα συστατικά τους γίνεται. Συχνά τα σούπερμάρκετ ή οι κατασκευαστές προσδιορίζουν ποιες τροφές αποτελούν καλή πηγή φολικού οξέως, με μια ειδική ετικετούλα. Αναζητήστε τα την επόμενη φορά που θα πάτε να ψωνίσετε.

Σίδηρο

Συχνά οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Διασφαλίστε ότι προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρό από τη διατροφή σας πριν την εγκυμοσύνη ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, καθώς αυτό θα βοηθήσει την έλλειψη σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη. Τα επίπεδα σιδήρου παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν βρεθεί ότι είναι χαμηλά θα σας δοθεί συμπλήρωμα. Οι έγκυες θα πρέπει να προσπαθήσουν να προσλαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου από τη διατροφή τους ώστε να επωφεληθούν και από τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία αυτών των τροφών.
Οι καλές πηγές σιδήρου μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: ζωικής προέλευσης  (haem) και φυτικής προέλευσης (non haem). Ο οργανισμός δεν απορροφά το σίδηρο το ίδιο εύκολα από της φυτικές τροφές όσο από της ζωικής προέλευσης τροφές. Μπορείτε, ωστόσο, να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου από τον οργανισμό προσθέτοντας στο γεύμα λίγη βιταμίνη C. Αντίθετα, οι τανίνες που εμπεριέχονται στο μαύρο τσάι, μειώνουν την πρόσληψη. Άρα το πρωί μαζί με τα δημητριακά σας καλύτερα αντί για ένα φλιτζάνι τσάι, πιείτε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα.

Βιταμίνη Α

Παρόλο που το συκώτι και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό όπως είναι το πατέ και τα λουκάνικα συκωτιού, αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, περιέχουν επίσης και υψηλή συγκέντρωση Βιταμίνης Α. Σε πολύ μεγάλες δόσεις, αυτή η βιταμίνη αποθηκεύεται στο συκώτι και μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Συνεπώς, το Υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όλες τις εγκύους και όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν να αποφεύγουν το συκώτι και τα προϊόντα του. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι κάποια συμπληρώματα βιταμινών και το μουρουνέλαιο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, πρέπει λοιπόν να επιλέγετε με μεγάλη προσοχή συμπληρώματα που προορίζονται για εγκύους.

Βιταμίνη C

Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφήσει και να αξιοποιήσει το σίδηρο αποτελεσματικά, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια), τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη κάποιες φορές αποκαλείται και «βιταμίνη του ήλιου» διότι παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για να έχει κανείς υγιή οστά και δόντια. Βρίσκεται μόνο σε πολύ λίγα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων μαργαρινών και των αλειφομένων τυριών με μειωμένα λιπαρά, σε ενισχυμένα δημητριακά για το πρωινό, στα λιπαρά ψάρια και κρέας. Μικρή ποσότητα επίσης βρίσκεται στο γάλα και τα αυγά.
Οι σύγχρονες υποδείξει για τις εγκύους είναι 10 μικρογραμμάρια συμπληρώματος βιταμίνης D ημερησίως. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν και έχουν σκούρο δέρμα καθώς και όσες καλύπτουν το δέρμα τους πάντα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης D.

Ασβέστιο

Οι απαιτήσεις του οργανισμού για αυτό το πολύτιμο διατροφικά μέταλλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζονται και αυξάνονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εβδομάδων της κύησης όταν ενισχύονται τα οστά του εμβρύου με ασβέστιο. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται ενίσχυση της διατροφής με ασβέστιο διότι ο ίδιος ο οργανισμός προσαρμόζεται και απορροφά περισσότερο ασβέστιο από την τροφή.
Καλές πηγές αποτελούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και τα φρέσκα τυριά. Οι έγκυες θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν τρεις μερίδες από αυτή την ομάδα τροφών ημερησίως, συνήθως η μερίδα είναι ένα ποτήρι γάλα, γάλα με δημητριακά, ένα κομμάτι σκληρό τυρί (σε μέγεθος σπιρτόκουτου) ή ένα μικρό γιαούρτι (125g με 150g). Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το ψωμί, τα πράσινα λαχανικά, οι κονσέρβες με μαλακά ψάρια που έχουν κόκαλα που τρώγονται (σολομός, μικρές και μεγάλες σαρδέλες), τα αποξηραμένα βερίκοκα, το σουσάμι, το τοφού, ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού και το γάλα σόγιας.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν είστε έγκυος και έχετε χαμηλό εισόδημα, ή παίρνετε κάποιο επίδομα πρόνοιας, μπορεί να δικαιούστε κουπόνια με τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε τροφές όπως γάλα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ίσως να δικαιούστε δωρεάν συμπληρώματα διατροφής. Μιλήστε με τη μαία ή με αυτόν που σας παρακολουθεί και μάθετε τι δυνατότητες υπάρχουν.

Τροφική δηλητηρίαση

Οι έγκυες θα πρέπει να προσέχουν και να μην θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση, διότι μπορεί να προκληθεί βλάβη στο έμβρυο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λιστερίωσης και τοξοπλάσμωσης.
Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να προφυλαχθείτε από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
  • Πάντα πλένετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό.
  • Φροντίστε προσεκτικά για την καθαριότητα των επιφανειών μαγειρικής, των εργαλείων που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα και των κουζινόπανων.
  • Αποθηκεύστε το μαγειρεμένο και το έτοιμο φαγητό σε ξεχωριστά δοχεία και ράφια στο ψυγείο, προσέξτε να μην τρέξουν μέσα στο μαγειρεμένο φαγητό, υγρά από ωμό κρέας ή ψάρι.
  • Χρησιμοποιείτε άλλο ξύλο κοπής για το κρέας και τα πουλερικά και άλλο για τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά για να απομακρύνετε τις βρωμιές και το χώμα.
  • Μην καταναλώνετε ληγμένα τρόφιμα
  • Μαγειρέψτε καλά το φαγητό και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Βάλτε το υπόλοιπο φαγητό στο ψυγείο και καταναλώστε το εντός 24 ωρών.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με ζώα.
  • Αποφύγετε το κουτί της άμμου της γάτας -εάν χρειάζεται να το πιάσετε χρησιμοποιήστε γάντια.

Ποιες τροφές να αποφύγετε

Όταν είστε έγκυος αποφύγετε ορισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Ορισμένα είδη τυριών

Αποφύγετε τυριά όπως το Καμαμπέρ, το Μπρι ή άλλα τυριά με παρόμοια κρούστα. Επίσης πρέπει να αποφύγετε τα «μπλε»-τυριά όπως το Στίλτον. Όλα αυτά τα τυριά μπορεί να περιέχουν λιστέρια, το οποίο είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Τα σκληρά τυριά, όπως το Τσένταρ, το κότατζ, τα κατεργασμένα ή τα αλειφόμενα τυριά δεν έχει φανεί να σχετίζονται με κίνδυνο.

Πατέ

Μπορεί επίσης να περιέχει λιστέρια, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε όλα τα είδη.

Ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα αυγά

Τα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, βακτήριο που προκαλεί ένα είδος δηλητηρίασης. Να τρώτε καλά μαγειρεμένα αυγά, αυτό σημαίνει και το ασπράδι και ο κρόκος πρέπει να είναι σφιχτά.  Αποφύγετε τροφές που είναι πιθανό να περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως είναι η μαγιονέζα, οι σως για σαλάτες και τα παγωτά. Οι περισσότερες μαγιονέζες του εμπορίου καθώς και οι σως για σαλάτες περιέχουν παστεριωμένα αυγά που δεν αποτελούν κίνδυνο.

Ωμό ή λίγο μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι

Τρώτε καλά μαγειρεμένο κρέας το οποίο είναι ζεστό μέχρι μέσα και δεν είναι πλέον ροζ στο εσωτερικό.

Ορισμένα είδη ψαριών

Ορισμένα ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος σε υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Αποφύγετε να τρώτε ψάρια όπως καρχαρία, ξιφία και μάρλιν και περιορίστε την ποσότητα τόνου που καταναλώνετε εβδομαδιαίως, μην τρώτε περισσότερα από δύο φιλέτα φρέσκου τόνου ή τέσσερις κονσέρβες τόνου (μια κονσέρβα = 185g) την εβδομάδα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τοξικότητας.
Μπορείτε, και πρέπει, να τρώτε όλα τα άλλα είδη ψαριών, για μια πλούσια διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, μία εκ των οποίων θα πρέπει να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι.

Ωμά όστρακα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφύγετε τα ωμά όστρακα καθώς είναι πιθανό να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα καλά μαγειρεμένα όστρακα δεν έχουν πρόβλημα.

Αλκοόλ

Η σοβαρή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο, ενώ επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με προβλήματα κατά τη γέννηση και ελλιπόβαρη μωρά. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική ισορροπία της μητέρας, επιδρώντας στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων ή περιορίζοντας την όρεξή της για μια πιο θρεπτική τροφή.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και μη ξεπερνάτε τα ένα με δύο ποτά την εβδομάδα. Ο Σύλλογος Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα με δύο ποτά την εβδομάδα θα βλάψουν το έμβρυο, παρόλα αυτά ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να διακόψουν εντελώς τη χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη που βρίσκεται στο τσάι, τον καφέ και σε αρκετά αναψυκτικά επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Οι σύγχρονες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η έγκυες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 300mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που περιέχεται σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έξι φλιτζάνια τσάι ή οκτώ κουτάκια αναψυκτικών τύπου κόλα.

Φιστίκια

Εάν η οικογένεια τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα, έχει ιστορικό αλλεργιών σε τροφές ή άλλες αλλεργίες όπως αλλεργικό συνάχι από γύρη ή άσθμα, καλό είναι να αποφεύγετε τα φιστίκια κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.

Αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων

Πρωινή ναυτία και εμετοί

Η ναυτία και οι εμετοί (ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης όχι απαραίτητα μόνο τις πρωινές ώρες) επηρεάζουν περίπου το 70% των εγκύων. Μπορεί να κυμαίνονται από το να νιώθει κανείς το στομάχι του ανακατεμένο μέχρι το να μην μπορεί να συγκρατήσει καμία τροφή. Σε ποσοστό περίπου 2% αυτή η κατάσταση μπορεί να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Επικοινωνήστε με το γιατρό ή με τη μαία εάν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν είστε σε θέση να φάτε γιατί κάνετε εμετό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Υπάρχουν κάποια «κόλπα» που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πρωινής ναυτίας:
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, κάθε μία ή δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στηρίξτε τη διατροφή σας κυρίως σε υδατάνθρακες -όπως ψωμί ή κριτσίνια, σκέτα μπισκότα, παξιμάδια, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.
  • Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές -μπορεί να σας φανούν δυσκολόπεπτες και «κάθονται» βαριές στο στομάχι.
  • Πιείτε μικρές γουλιές ανθρακούχο αναψυκτικό -οι φυσαλίδες του ανθρακικού, βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας.
  • Προτιμάτε φαγητά που δεν χρειάζονται πολύ προετοιμασία.
  • Έχετε στο κομοδίνο σας μερικά μπισκότα, μπορεί να σας βοηθήσει με την πρωινή ναυτία το να τσιμπήσετε ένα δύο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  • Καλύψτε το κενό τις καλές ημέρες. Προσπαθήστε τις ημέρες που δεν έχετε ναυτία να φάτε πολλές διαφορετικές τροφές. Ίσως είναι χρήσιμο να προετοιμαστείτε, μαγειρέψτε από πριν κάποια φαγητά και να τα έχετε στην κατάψυξη.
  • Αποφύγετε τον πολύ καφέ και το μαύρο τσάι. Η καφεΐνη και οι τανίνες που περιέχουν αυτά τα ροφήματα μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία και τους εμετούς. Εναλλακτικά δοκιμάστε να πιείτε ροφήματα με τζίντζερ, μέντα, ή χαμομήλι.
Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως οι πρωινές ναυτίες γενικά κρατούν μόνο το πρώτο τρίμηνο.

Επιθυμίες και δυστροπίες στο φαγητό

Το να επιθυμεί κανείς να φάει κάτι ιδιαίτερο ή να τον ενοχλεί κάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Τα αίτια δεν είναι σαφώς κατανοητά, οι αλλαγές στην κοιλιακή χώρα, οι ορμόνες και η αυξημένη αίσθηση της γεύσης και της οσμής θεωρείται ότι επηρεάζουν. Συνήθως, δεν έχουν καμία αρνητική συνέπεια, υπό την προϋπόθεση ότι γενικά η διατροφή είναι ισορροπημένη. Οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις αφορούν το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με καφεΐνη, τις λιπαρές τροφές και το κρέας.

Στομαχόπονος και δυσκοιλιότητα

Τα προβλήματα πέψης, ο στομαχόπονος και οι εντερικές ενοχλήσεις είναι πολύ συνηθισμένες ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης όταν το μωρό έχει μεγαλώσει αρκετά, με αποτέλεσμα να σπρώχνει και να πιέζει πολύ τα εσωτερικά όργανα της μητέρας. Ευτυχώς, αυτά συνήθως είναι προσωρινά προβλήματα. Οι γυναίκες μαθαίνουν να ξεχωρίζουν ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν για να μην έχουν τέτοια προβλήματα. Ωστόσο, βοηθάει το να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα και να αποφεύγουν να ξαπλώσουν για μία ή δύο ώρες μετά το φαγητό. Υπάρχουν κάποια σκευάσματα στο φαρμακείο που βοηθούν τη χώνεψη και είναι κατάλληλα για εγκύους, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες, καθώς και στη λήψη πολλών υγρών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά, το ψωμί και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια. Είναι σημαντικό να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά για να μπορούν να διέλθουν εύκολα και να αποφευχθούν οι αιμορροΐδες. Επίσης, η ήπια άσκηση βοηθά την κινητικότητα του εντέρου.

Χορτοφάγοι και βέγκαν

Μια καλή χορτοφαγική, ή βέγκαν, διατροφή μπορεί να διατηρήσει τη μητέρα και το έμβρυο υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες που ακολουθούν διατροφή βέγκαν θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή επίσημου διατροφολόγου.

Κοιλιοκάκη και σακχαρώδης διαβήτης

Εάν είστε έγκυος και έχετε σακχαρώδη διαβήτη ή κοιλιοκάκη, επικοινωνήστε με κάποιο αναγνωρισμένο διατροφολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να σας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Το ιατρικό περιεχόμενο αυτού του άρθρου αναθεωρήθηκε από το MRC Human Nutrition Research τον Ιούλιο 2008. (Πρώτη δημοσίευση Μάρτιος 2001)
Πηγή: BBC

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο που παρουσιάζεται από το BBC Health αποτελεί μόνο πηγή πληροφόρησης, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι υποκαθιστά ιατρική γνωμάτευση. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν διάγνωση που θα πραγματοποιηθεί από τον αναγνώστη βάσει του περιεχομένου της παρούσας ιστοσελίδας. Τo BBC δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιεσδήποτε εξωτερικές συνδέσεις  βρίσκονται στην παρούσα ιστοσελίδα, ούτε προσυπογράφει τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας αναφέρεται ή προωθείται από αυτές τις ιστοσελίδες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα για τις συνδέσεις. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν σας απασχολεί κάτι για την υγεία σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου