RSS

Γιατί πονάνε τα παιδιά; Ποια είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας


koritsia-me-sxolikes-tsantes

Τα κυριότερα μυοσκελετικά προβλήματα, προδιαθεσικά ή όχι που αφορούν τα παιδιά και δεν είναι τραυματικής προέλευσης.  είναι οι πόνοι στα γόνατα (χονδροπάθειες κλπ), και τα προβλήματα σπονδυλικής στήλης που προέρχονται από κακή στάση και αυξημένα φορτία από (σχολική τσάντα κλπ.). Η κακή στάση είναι αποτέλεσμα προδιάθεσης (ιδιοπαθής σκολίωση, κύφωση), ή αποτέλεσμα κακής ιδιοδεκτικότητας από τους μηχανουποδοχείς της σπονδυλικής στήλης.
Σε ερευνα των ΤΕΦΑΑ Αθήνας σε παιδιά σχολικής ηλικίας με εξέταση των πελμάτων και ορθοπεδκών τεστ για την σπονδυλική στήλη των παιδιών, 7 στα 10 παιδιά εμφάνισαν σχετική προδιάθεση για τέτοια προβλήματα. Αυτή η έρευνα δείχνει και την ανάγκη για προγράμματα πρόληψης μυοσκελετικών παθήσεων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν έτσι κι αλλιώς 8 στους 10 ενήλικους έλληνες και είναι ο δεύτερος λόγος που επισκέπτεται κάποιος τα εξωτερκά ιατρεία ενός νοσοκομείου μετά την κοινή γρίπη.
Στους  γονείς πέφτει το βάρος αναγνώρισης των πρώιμων συμπτωμάτων και του ελέγχου των πελμάτων (πλατυποδία, κοιλοποδία κπ), των γονάτων (βλαισο- ραιβο γόνατο) και της σωστής στάσης της σπονδυλικής στήλης. Λόγω του αυξημένου φορτίου της σχολικής τσάντας επιβάλλεται η αγορά ειδικής ορθοπεδικής τσάντας για τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού.  Με την ανακάλυψη των πρωίμων συμπτωμάτων για λόγους πρόληψης και μόνο τα παιδιά θα πρέπει να παραπέμπονται σε ειδικό γιατρό (παιδίατρο ή παιδορθοπεδικό), ή ειδικό φυσικοθεραπευτή. Ο ρόλος της πρόληψης  στην παιδική ηλικία , η σωστή στάση η ήπια άσκηση (αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κολύμβηση κλπ), διασφαλίζουν ότι το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα.
Ειδικά η εξέταση με στατική πελματογραφία που δείχνει πως το παιδί φορτίζει τη σπονδυλική στήλη σε σχέση με τα πόδια στις ηλικίες 6 με 13 ετών και με βάση τη θεωρία της κινηματικής αλυσίδας η εφαρμογή ορθοτικών πελμάτων όπου χρειάζεται βοηθά πάρα πολύ στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.
Κακαβάς Γιώργος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου