RSS

Εγκόπριση


Ορισμένα παιδιά, παρ' όλο που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν μάθει να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και δεν πάσχουν από κάποια υποκείμενη νόσο, εξακολουθούν να αφοδεύουν τακτικά στα ρούχα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων σκληρών κοπράνων στο ορθό και στο κάτω τμήμα του εντέρου. Παρατηρείται η εκροή ενός υγρού που μπορεί να περιέχει βλέννα. Λόγω της εκροής αυτής, την οποία το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει, η κατάσταση αυτή μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως διάρροια, ενώ το παιδί πάσχει στην πραγματικότητα από δυσκοιλιότητα.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, παρατηρείται ένα άλλο είδος εγκόπρισης, όπου τα κόπρανα του παιδιού είναι στερεάς μορφής. Αυτή η μη ελεγχόμενη ή ακούσια εκκένωση του εντέρου είναι συνήθως αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον του παιδιού, οι οποίες του προκαλούν άγχος. Κατά συνέπεια, όταν οι γονείς, πιστεύοντας ότι το παιδί «λερώνεται» εκούσια, αντιδρούν με θυμό, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Κατ' αρχάς, το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση υποκείμενης νόσου και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τη χρήση κλυσμάτων ή υπόθετων στο σπίτι, ώστε να καθαρίσει το ορθό και το κάτω έντερο.
Το παιδί πρέπει να ενθαρρύνεται να καταβάλλει προσπάθειες εκκένωσης του εντέρου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, σε τακτική ώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει υπόθετα γλυκερίνης ή καθαρτικό, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για λίγες ημέρες. Να θυμάστε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο ενοχλητικό για το ίδιο το παιδί απ' ό,τι για εσάς και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσπαθείτε να του δείχνετε συνεχώς ότι κατανοείτε το πρόβλημα και θέλετε να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.
Η λήψη άφθονων υγρών, η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και η προσπάθεια εκκένωσης του εντέρου σε τακτικές ώρες ενδέχεται να λύσουν το πρόβλημα. Εφόσον το πρόβλημα επιμένει, επισκεφθείτε τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν παιδοψυχίατρο ή κάποιον άλλο ειδικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου