RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

06-week-pregnant-386
Είναι η καρδιά σας γεμάτη με αγάπη για το μωρό σας; Λοιπόν, η δική σας καρδιά δεν είναι η μόνη που μεγαλώνει. Η καρδιά του μωρού σας αυξάνεται επίσης και διαιρείται πια σε δεξιά και αριστερή κοιλότητα. Αλλά το πιο συναρπαστικό είναι ότι η μικρή καρδιά τώρα χτυπάει (γρήγορα, με 100-130 παλμούς ανά λεπτό) και στέλνει αίμα σε όλο το σώμα του. Τα κύτταρα που θα απαρτίσουν τα μέλη του σώματος του μωρού σας και τα διάφορα συστήματα πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς καθώς το σώμα του αρχίζει να παίρνει μορφή. Αυτή τη στιγμή έχει το μέγεθος ενός μικρού σπόρου φακής (4 έως 5 χιλιοστά).
Αν θα μπορούσατε να δείτε μέσα στη μήτρα σας, θα βλέπατε ένα πολύ μεγάλο κεφάλι και σκοτεινά σημεία, όπου τα μάτια και τα ρουθούνια του μωρού σας θα δημιουργηθούν. Αβαθή σημεία στις δύο πλευρές του κεφαλιού δείχνουν το μέρος όπου θα αναπτυχθούν τα αφτιά του, και τα χέρια και τα πόδια του εμφανίζονται σαν «βλαστάρια» που εξέχουν. Τα χέρια και τα πόδια του μοιάζουν με κουπιά, αλλά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του σύντομα θα φαίνονται καλύτερα. Κάτω από το άνοιγμα που αργότερα θα είναι το στόμα του μωρού σας, υπάρχουν μικρές πτυχώσεις, όπου ο λαιμός και η κάτω γνάθος τελικά θα αναπτυχθούν (στο εσωτερικό, η γλώσσα και οι φωνητικές χορδές μόλις αρχίζουν να σχηματίζονται).
Τα έντερα του μωρού σας αναπτύσσονται και μικροσκοπικά περάσματα για την αναπνοή αρχίζουν να εμφανίζονται εκεί όπου θα είναι οι πνεύμονές του. Έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί μυϊκές ίνες και στα μέσα αυτής της εβδομάδας μάλλον θα αρχίσει να κινεί τα μικροσκοπικά άκρα του. Να έχετε υπομονή: Θα πρέπει πιθανώς να περιμένετε μέχρι να είστε στο δεύτερο τρίμηνό σας πριν απολαύσετε το αίσθημα της κίνησης του μωρού σας.

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου