RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

10-week-pregnant-386
Το μωρό σας δεν είναι πλέον ένα έμβρυο! Αν και έχει μόλις το μέγεθος ενός κουμκουάτ –μόλις 2,5 εκατοστά σε μήκος και- και ζυγίζει περίπου 7 γραμμάρια, έχει ήδη ολοκληρώσει το πιο κρίσιμο τμήμα της ανάπτυξής του. Αυτή είναι η αρχή της λεγόμενης εμβρυϊκής περιόδου, όταν οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα του μεγαλώνουν και ωριμάζουν γρήγορα. Τα ζωτικά του όργανα -το ήπαρ, τα νεφρά, τα έντερα, ο εγκέφαλος και πνεύμονες- είναι τώρα στη θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν, αν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το συκώτι συνεχίζει φτιάχνει κύτταρα του αίματος και ο λεκιθικός σάκος, που μέχρι πιο πριν «εφοδίαζε» το μωρό σας με αυτά τα κύτταρα, δεν είναι πλέον απαραίτητος και αρχίζει να εξαφανίζεται. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων, το μήκος του μωρού σας θα διπλασιαστεί και θα φτάσει περίπου τα 7,5 εκατοστά. Το κεφάλι του θα είναι αναλογικά μικρότερο από ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά ακόμα θα είναι σχεδόν το μισό του μήκους ολόκληρου του σώματος.
Το μέτωπό του τώρα είναι προσωρινά πρησμένο καθώς ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται και βρίσκεται ψηλά στο κεφάλι του - αργότερα το πρήξιμο θα αρχίσει να υποχωρεί και το μωρό σας θα πάρει μια πιο ανθρώπινη όψη. Κάθε μέρα περισσότερες λεπτομέρειες -συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών νυχιών στα χέρια και τα πόδια και τα μαλλιά - κάνουν την εμφάνισή τους στο σώμα του. Τα δάχτυλά του πλέον διαχωρίζονται πλήρως· τα χέρια του διπλώνουν στον αγκώνα· τα χέρια του κάμπτονται στον καρπό και συναντιούνται στο ύψος της καρδιά του· τα πόδια του μακραίνουν και ίσως να είναι αρκετά μακριά α ώστε να συναντιούνται στο μπροστά μέρος του σώματός του. Είναι επίσης απασχολημένο με το να καταπίνει αμνιακό υγρό και να κλωτσάει τα πόδια του.

Αν θα μπορούσατε να ρίξετε μια ματιά στο μωρό σας αυτή την εβδομάδα, θα ήσασταν σε θέση να δείτε καθαρά το περίγραμμα της σπονδυλικής του στήλης μέσα από το λεπτό του δέρμα. Τα νωτιαία νεύρα αρχίζουν να τεντώνουν έξω από το νωτιαίο μυελό του.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου