Νέος μπαμπάς
Πριν γεννηθεί το μωρό
Όταν η σύντροφός σας είναι έγκυος είστε το στήριγμά της. Μπορείτε να δείξετε την υποστήριξή σας αποδεχόμενος τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή της για τους επόμενους εννέα μήνες. Το σώμα της περνάει πολλές ορμονικές αλλαγές και αυτό συχνά προκαλεί αλλαγές στη διάθεσή της. Μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφό σας με το να δείχνετε απλά κατανόηση και να έχετε υπομονή. Μπορεί επίσης να νομίζει ότι δεν είναι πια ελκυστική εξαιτίας των κιλών που έχει πάρει και της διαφορετικής μορφής του σώματός της. Πρέπει να της θυμίζετε κάθε μέρα πόσο όμορφη είναι με λόγια και με πράξεις.
Χρόνος μαζί
Βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι μαζί, όπως τις προετοιμασίες για το καινούριο μέλος της οικογένειας, απολαύστε την παρέα της συντρόφου σας βγαίνοντας μαζί τα βράδια, πηγαίνετε για φαγητό και αν μπορείτε, το καλύτερο είναι να πάτε διακοπές. Αν είναι το πρώτο σας παιδί, μπορεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να ξαναβρείτε χρόνο να κάνετε κάτι μαζί οι δυο σας αν δεν έχετε τη βοήθεια κάποιας νταντάς.
Δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας
Αν και δεν μπορείτε ακόμη να δείτε το μωρό σας, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα δεσμό μαζί του. Για αρχή, μιλήστε με τη σύντροφό σας για το μωρό -φανταστείτε την εμφάνιση και το χαρακτήρα του. Σε ποιον θα μοιάζει; Από ποιον θα πάρει το χαρακτήρα; Μπορείτε ακόμα και να του δώσετε ένα ψευδώνυμο, όσο θα ψάχνετε για το όνομά του.
Όσο η κοιλιά της συντρόφου σας μεγαλώνει, μην ξεχνάτε να τη χαϊδεύετε και να τη φροντίζετε. Μη φοβόσαστε τη φυσική επαφή. Τα παιδιά είναι ασφαλή μέσα στη κοιλιά κα είναι καλό γι’ αυτά να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω που τα περιμένει και θα τα καλωσορίσει. Τα μωρά αρχίζουν και ακούν φωνές έξω από την κοιλιά μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Ραντεβού με το γυναικολόγο
Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν και στους δυο υποψήφιους γονείς να πηγαίνουν στα ραντεβού με το γυναικολόγο. Ένα από τα πράγματα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση είναι όταν ο μπαμπάς δεν είναι αρκετά ενημερωμένος για την εγκυμοσύνη. Όσο πιο πολλά ξέρετε, τόσο πιο καλά προετοιμασμένος και σίγουρος θα νιώθετε καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα.
Μαθήματα εγκυμοσύνης
Επίσης μπορείτε να πάτε με τη σύντροφό σας στα μαθήματα εγκυμοσύνης. Στα μαθήματα αυτά θα μάθετε πολλά για τη γέννα και θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Επίσης θα μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τεχνικών για χαλάρωση και για σωστές αναπνοές ενδιάμεσα στις συσπάσεις.
.
Μετά τη γέννηση του μωρού
Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τις πρώτες εβδομάδες που θα είναι το μωρό σας μαζί σας στο σπίτι. Μέρα και νύχτα θα είστε ξύπνιοι. Το ρολόι στον τοίχο δεν θα έχει κανένα νόημα. Ο έξω κόσμος δεν θα έχει και πολύ νόημα για εσάς, και μέσα στο σπίτι σας δημιουργείται ένας μικρός κόσμος με τη δική του ώρα, αυστηρά ελεγχόμενη από το μωρό σας, το μικρό πλασματάκι που θα είναι στο επίκεντρο για ό,τι και να κάνετε.
Πηγαίνετε με το ρυθμό του
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπείτε στον κόσμο του μωρού σας. Πάρτε όση περισσότερη άδεια μπορείτε από τη δουλειά και μείνετε σπίτι, ώστε να είστε εκεί και να μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια στη σύντροφό σας αλλά και να χαρείτε το μωρό σας. Βρείτε χρόνο να γνωρίσετε το μωρό σας, εκτός της ώρας που το ταΐζετε ή του αλλάζετε τη πάνα. Σκεφτείτε τι μπορεί να χρειάζεται η σύντροφός σας, γιατί, στο κάτω κάτω, εκείνη μόλις γέννησε ένα μωρό. Σε αυτή τη φάση της ζωής του μωρού σας πολλές φορές υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ μαμάς και μπαμπά. Έχετε προφανώς ακούσει ότι είναι πολύ σημαντικό οι μπαμπάδες να φροντίζουν το μωρό και να βοηθάνε τη σύντροφό τους. Το μωρό σας όμως περνάει την περισσότερη ώρα θηλάζοντας (αν η σύντροφός σας θηλάζει και δεν το ταΐζετε με γάλα φόρμουλα) και εσείς ίσως αισθάνεστε παραγκωνισμένος. Μην ανησυχείτε, δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα μπορείτε να ασχοληθείτε ποιοτικά με το μωρό σας. Μέχρι τότε, κρατήστε απλώς τρυφερά το μωρό στην αγκαλιά σας.
Η δική σας ώρα
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να περάσετε λίγο χρόνο οι δυο σας, μόνοι. Μερικοί μπαμπάδες βρίσκουν τη δική τους ώρα κάνοντας κάθε βράδυ μπάνιο το μωρό τους, ενώ άλλοι αλλάζοντας την πάνα. Αυτές οι καθημερινές ασχολίες (ναι, ακόμη και η αλλαγή πάνας) μπορούν να είναι πολύ σημαντικές στο να φτιάξετε ένα δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το νεογέννητό σας.
Οι βάρδιες το βράδυ
Όσες φορές το μωρό σας θα θέλει να φάει το βράδυ, άλλες τόσες μπορεί να θέλει απλώς κάποιον να του κάνει παρέα, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται. Αυτές οι στιγμές μπορούν να είναι μαγικές. Το να ακολουθήσετε το ρυθμό του σώματός του, να μάθετε να καταλαβαίνετε τι θέλει και να ανακαλύπτετε τεχνικές για να το ηρεμήσετε και για να το κοιμίσετε, είναι φοβερές εμπειρίες. Το να βγείτε από το ζεστό κρεβάτι σας και να πάτε στο μωρό σας μπορεί να είναι πολύ κουραστικό, αλλά το αίσθημα ικανοποίησης ότι τα καταφέρατε και κοιμίσατε το μωρό σας είναι φοβερό και θα κοιμηθείτε με ένα χαμόγελο δίπλα στη σύντροφό σας.
Βρείτε χρόνο
Έχετε μια ζωή μπροστά σας για να είστε μπαμπάς, άλλα τον χρόνο που επενδύετε τώρα θα σας τον ξεπληρώσει η ζωή αργότερα. Οπότε, φροντίστε να είστε δίπλα στο μωρό και στη σύντροφό σας.
Μάθετε περισσότερα, βοηθήστε περισσότερο. Διαβάστε για το τάισμα, το μπάνιο και την αλλαγή πάνας του μωρού σας.
Βασισμένο στο Everyday Babycare: Being A Dad (Καθημερινή φροντίδα του νεογέννητου: Νέος μπαμπάς), DK Publishing Inc., 2004, της JOHNSON'S®
Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου