RSS

Ο ερχομός του μωρού

Ο πελαργός ξανάρχεται



Η μητρότητα σας ξαναχτυπάει την πόρτα… Τώρα, ανάλογα με την εμπειρία της πρώτης φοράς, αντιμετωπίζετε την αναμονή με άλλο αέρα! (Ή μήπως όχι;).

Συγχαρητήρια, θα γίνετε (και πάλι) μαμά! Αυτή τη φορά όμως οι μήνες της αναμονής θα διαφέρουν από την πρώτη φόρα αφού το έργο αυτό το έχετε ξαναδεί. Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η κάθε εγκυμοσύνη -όπως και κάθε μωρό- είναι μοναδική!

Το τεστ βγήκε θετικό.
Τότε: Χοροπηδούσατε από χαρά κρατώντας το οικιακό τεστ και σπεύσατε να πείτε τα χαρμόσυνα νέα σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, αν ανήκετε στην κατηγορία των πιο αγχωμένων μαμάδων και είχατε στο ιστορικό σας κάποια αποτυχημένη προσπάθεια (π.χ. αποβολή) ή είστε λίγο παραπάνω προληπτική, τότε περιμένατε μέχρι να «δέσει» το μωρό και να μπείτε στο… ασφαλές Β’ τρίμηνο, πριν το ανακοινώσετε στον ευρύ κύκλο σας.
Τώρα: Και πάλι πιθανότατα να χοροπηδάτε –ειδικά αν προσπαθούσατε για δεύτερο μωρό- αλλά ακολουθείτε με ευλάβεια την πρέπουσα διαδικασία: πραγματοποιείτε μια εξέταση Β’ χοριακής γοναδοτροπίνης, ειδοποιείτε τον γυναικολόγο σας, περιμένετε το πρώτο υπερηχογράφημα (την 6η εβδομάδα) που θα επιβεβαιώσει την κύηση –και μετά διαδίδετε τα νέα.

Γιατρέ, πες μου…
Τότε: «Έχω κάτι πονάκια, τι συμβαίνει;», «Τι να κάνω για τις καούρες;», «Στριφογυρίζει πολύ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;». Κάθε σύμπτωμα και μια απορία, κάθε κίνησή του και ένα μυστήριο… Το τηλέφωνο του γυναικολόγου σας ήταν στους αριθμούς ταχείας κλήσης του κινητού και τον απασχολούσατε σχεδόν για κάθε ερώτημα που σας γεννιόταν –για τα υπόλοιπα… πρήζατε τη μαμά σας και όλες τις «συναδέλφους» φιλενάδες, που όσο πιο έμπειρες ήταν τόσο περισσότερο κολλητές τις είχατε αυτούς τους εννέα μήνες.
Τώρα: Αναγνωρίζετε και ερμηνεύετε με ψυχραιμία κάθε σημάδι που επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη σας. Κάποιο ιατρικό πρόβλημα που συναντήσατε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, όπως διαβήτης της κύησης ή προεκλαμψία, μπορεί να εμφανιστεί και στη δεύτερη. Αυτή τη φορά όμως γνωρίζετε τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσετε, τι φάρμακα χρειάζεται να πάρετε και ποιους ειδικούς θα πρέπει να συμβουλευτείτε έτσι ώστε εσείς και ο γιατρός σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά.
Βέβαια, αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποια νέα συμπτώματα που δεν τα βιώσατε την πρώτη φορά (π.χ. μπορεί αυτή τη φορά να έχετε ναυτίες ενώ την πρώτη να μην είχατε), οπότε για καλό και για κακό, παίρνετε ένα τηλέφωνο τον γιατρό σας για οδηγίες προς… ναυτιλλομένους και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Το Δεκέμβρη: Papp-A, το Φλεβάρη: Β’ επιπέδου…
Τότε: Κάθε κουβέντα του γιατρού σας και μια άγνωστη λέξη. Και επειδή ντρεπόσασταν να τον ξαναρωτήσετε ή –το πιο πιθανό- πιστεύατε ότι δεν θα θυμάστε τις απαντήσεις του, είχατε καλύτερο σύμμαχό σας το… google όπου βρίσκατε τις λεπτομέρειες για να γεμίσετε τα κενά σας. Είχατε αγοράσει κι ένα ημερολόγιο όπου σημειώνατε με ευλάβεια όλα τα σημαντικά ραντεβού, τους υπέρηχους και τις εξετάσεις που κάθε φορά σας καθησύχαζαν για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Εν τω μεταξύ, σε κάθε επίσκεψη, ανατριχιάζατε από συγκίνηση όταν ο γυναικολόγος σας περιέγραφε το μωρό σας και έδειχνε στην οθόνη του υπέρηχου τα χέρια και τα πόδια του.
Τώρα: Ξέρετε πριν σας πει ο γιατρός ποιο είναι το επόμενό σας βήμα, ποιες βιταμίνες να πάρετε, ποιες εξετάσεις έχετε να κάνετε. Ωστόσο, αν έχετε μεγαλώσει λίγο παραπάνω κι είστε σε αυτή την κύηση πάνω από 35, τότε πιθανότατα να κληθείτε να υποβληθείτε σε εξετάσεις που δεν ήταν απαραίτητες στην προηγούμενη εγκυμοσύνη σας, όπως για παράδειγμα η λήψη τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση.

Μωράκι μου, εσύ είσαι;
Τότε: Καμαρώνατε το θαύμα της ζωής στην οθόνη του υπέρηχου, αλλά δεν το νιώθατε μέσα σας πριν τον 5ο μήνα. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι οι πρώτες κινήσεις του να ερμηνεύτηκαν ως ενοχλήσεις του εντέρου! Και μόλις το μικρό σας πήρε φόρα κι άρχισε να κουνιέται, σε κάθε του στροφή του «απαντούσατε» γλυκά με μια τρυφερή κουβέντα. Εν τω μεταξύ, περιμένατε με λαχτάρα να πεταχτεί επιτέλους αυτή η κοιλίτσα και να φανεί ότι είστε σε ενδιαφέρουσα, ενώ φίλοι και γνωστοί σας κορόιδευαν όταν κάπου εκεί, στον 4ο μήνα, υποστηρίζατε ότι είναι εμφανείς οι νέες σας καμπύλες.
Τώρα: Ως πιο έμπειρη αναγνωρίζετε το πρώτο σκίρτημα του μικρού σας και το χαϊδεύετε τρυφερά. Ωστόσο, χωρίς να το θέλετε, το παραμελείτε λιγάκι αφού το πρωτότοκο πιτσιρίκι σας και όλες οι υποχρεώσεις που το συνοδεύουν δεν σας αφήνουν χρόνο να ασχοληθείτε με την κοιλίτσα σας. Εν τω μεταξύ, κάτι περίεργο συμβαίνει: η εγκυμοσύνη σας είναι αρκετά εμφανής από τους πρώτους κιόλας μήνες. Αυτό φυσικά οφείλεται στο σώμα που έχει χαλαρώσει από την προηγούμενη κύηση. Επίσης, ίσως να νιώσετε τις αρθρώσεις της λεκάνης να πονούν πιο πολύ και πιο νωρίς αυτή τη φορά.

Ουφ, κουράστηκα
Τότε: Κάθε σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ήταν στο επίκεντρο της προσοχής σας και ικανοποιούσατε τις ανάγκες σας με ευλάβεια: Νιώθατε κουρασμένη, παίρνατε έναν υπνάκο. Σας ταλαιπωρούσαν οι ναυτίες, κλεινόσασταν σε ένα δροσερό σκοτεινό δωμάτιο και χαλαρώνατε. Πονούσε η μέση και νιώθατε πρησμένη, περνούσατε την ημέρα σας στον καναπέ με τα πόδια στο τραπεζάκι.
Τώρα: «Μαμά, έλα να παίξουμε!», «μαμά, πεινάω», «μαμά, βόλτα», «μαμάαα». Σε όποια ηλικία και αν είναι το παιδί σας, σίγουρα απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας (τουλάχιστον όταν είστε σπίτι, γιατί στο γραφείο την επιζητούν οι συνάδελφοι και ο προϊστάμενος). Επομένως (για άλλη μια φορά) οι δικές σας ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που δεν αποκλείεται να νομίζετε ότι τα συμπτώματα περιορίζονται (ή αντιθέτως αυξάνονται).

Κάνε μου γλύκες
Τότε: Εσείς και ο σύντροφός σας απολαμβάνατε τον έρωτά σας οποιαδήποτε ώρα, οποιαδήποτε στιγμή. Μάλιστα κατά το Β’ τρίμηνο, που οι ορμόνες σας ήταν στο απόγειό τους, το ερωτικό παιχνίδι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας. Αλλά ακόμη και αν δεν ανήκετε στα ζευγάρια που είχαν ερωτική ζωή στην εγκυμοσύνη, σίγουρα το πρόγραμμά σας ήταν γεμάτο τρυφερές στιγμές για δύο, όπως βόλτες, έξοδοι για φαγητό ή σινεμά και ατέλειωτες συζητήσεις για το μικρούλι που μεγάλωνε στην κοιλιά σας.
Τώρα: Περιμένετε να βρεθεί το πρωτότοκο αγγελούδι σας στην αγκαλιά του Μορφέα και αν αντέχετε λίιιγο ακόμη ίσως (ίσως!) να καθίσετε στον καναπέ μαζί με τον νυν και μέλλοντα μπαμπά. Τώρα, το αν θα κάνετε και τίποτε άλλο στον καναπέ πέρα από το να απολαύσετε ένα παγωτό πλούσιο σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και θερμίδες για να τονωθείτε, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση…

Τις βιταμίνες μου και φύγαμε
Τότε: Το Α΄ τρίμηνο δεν σηκώνατε ούτε τη σακούλα του σούπερ μάρκετ (ο φόβος της αποβολής μέχρι να «δέσει το παιδί»). Το Β΄ τρίμηνο τρώγατε μόνο ό,τι σας μύριζε (να ΄ναι καλά η μαμά και η πεθερά με τα μεζεδάκια τους). Το Γ΄ τρίμηνο περιορίσατε τις μετακινήσεις και τις υποχρεώσεις σας στο ελάχιστο, στα απολύτως απαραίτητα (βαρύνατε και φοβόσασταν μην έχετε πρόωρο τοκετό).
Τώρα: Το Α΄ τρίμηνο προσπαθείτε να μην σηκώνετε συνέχεια το παιδάκι σας και ζητάτε την κατανόησή του όταν σας «χτυπούν» οι ναυτίες (αν είναι μικρότερο των τριών ετών, μάλλον δεν βρίσκετε ανταπόκριση). Το Β΄ τρίμηνο που παίρνετε τα… πάνω σας μαγειρεύετε τα αγαπημένα φαγητά του μικρού σας (ναι, μακαρόνια και τηγανητές πατάτες) και τρώτε από τα ίδια (μαζί με μια σαλάτα) αφού δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε επιπλέον κάτι πιο θρεπτικό (οι πρόθυμες μαγείρισσες -μαμά και πεθερά- έχουν μπει κι αυτές στον αγώνα της φροντίδας του πρωτότοκου, επομένως ντρέπεστε να τους ζητήσετε να σας κάνουν κι άλλα χατίρια). Το Γ’ τρίμηνο δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα παρακάλια του μικρού σας με αποτέλεσμα να αλωνίζετε τις παιδικές χαρές, τους παιδότοπους και τα παιδικά πάρτι (κι ας είναι η κοιλιά τούρλα και λαχανιάζετε σε κάθε βήμα).

Shopping therapy
Τότε: Ξεφυλλίσατε ένα σωρό περιοδικά, γυρίσατε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα και με τη λίστα ανά χείρας ψωνίσατε τα απαραίτητα για τη φωλίτσα του μωρού και την γκαρνταρόμπα του. Ξοδέψατε –εν ολίγοις- μια αγκαλιά λεφτά για ρούχα που τελικά δεν πρόλαβε να φορέσει και αξεσουάρ-γκάτζετ τα οποία ποτέ δεν χρειαστήκατε. Ωστόσο, αυτά τα ψώνια τα απολαύσατε απίστευτα!
Τώρα: Κούνια, καρότσι, καθισματάκι αυτοκινήτου, καρεκλάκι φαγητού, μπανιέρα, προίκα… όλα τα έχετε. Αν μάλιστα το μωρό που περιμένετε είναι του ιδίου φύλου με το μεγαλύτερο αδερφάκι του ακόμη καλύτερα, αφού τα μωρουδιακά ρούχα του είναι έτοιμα πλυμένα και αποθηκευμένα. Βέβαια, αν το νέο μέλος είναι άλλου φύλου ή γεννιέται άλλη εποχή από το πρώτο μωρό σας, τότε θα κληθείτε να κάνετε κάποιες συμπληρωματικές αγορές, κυρίως σε ρούχα.
Όσο για εσάς, αν είστε έγκυος περίπου την ίδια εποχή με την πρώτη σας φορά, τότε η συλλογή σας σε είδη εγκυμοσύνης σας καλύπτει, διαφορετικά θα κάνετε κι εσείς μια βόλτα στα μαγαζιά για να στολίσετε την… κοιλιά σας.

Βοήθησέ με, σε παρακαλώ
Τότε: Οι μέλλουσες γιαγιάδες ετοίμαζαν φαγητά, σας βοηθούσαν στην καθαριότητα του σπιτιού και γενικά ήταν εκεί για να σας στηρίξουν. Ο σύντροφός σας δεν έχανε κανένα ραντεβού στο γυναικολόγο και τα βράδια τα περνούσατε αγκαλιά να μιλάτε για το αγγελούδι που περιμένατε.
Τώρα: Όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στο μικρό πρωταγωνιστή που αλωνίζει το σπίτι σας. Αν η γιαγιά είναι παρούσα, την ευγνωμονείτε που απασχολεί το αεικίνητο πιτσιρίκι σας και δεν χρειάζεται διαρκώς να το σηκώνετε αγκαλιά (αφήστε που στην κατάστασή σας αντενδείκνυται!). Αν το παιδί είναι σε μια ηλικία που μπορεί να κάνει κάποια πράγματα μόνο του (π.χ. να μαζέψει τα παιχνίδια του) έχει καλώς, διαφορετικά, όλα τα βάρη (μαζί με αυτά της εγκυμοσύνης) πέφτουν πάνω σας.

Ωχ, σπάσανε τα νερά
Τότε: Δεν ήσασταν και απόλυτα σίγουρη ότι είχε έρθει η ώρα, αφού δεν ξέρατε πόσο μεγάλη ένταση έπρεπε να έχουν οι πόνοι που θα σας οδηγούσαν στο μαιευτήριο. Εν τω μεταξύ, είχατε αγωνία για όλα: πόση ώρα θα κάνατε για να γεννήσετε; Θα έπιανε καλά η επισκληρήδιος; Πώς θα ήταν στο δωμάτιο του μαιευτηρίου; Θα καταφέρνατε να θηλάσετε;
Τώρα: Αν είχατε την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού, τότε ξέρετε τι σας περιμένει. Αν πήγατε στο μαιευτήριο και προκάλεσαν τον τοκετό με τεχνητούς πόνους ίσως αυτή τη φορά να έχετε την αγωνία του αγνώστου, αφού πιθανόν αυτή τη φορά όντως να σας πιάσουν οι πόνοι και να μην χρειαστεί να πάτε με ραντεβού. Αν για οποιονδήποτε λόγο την πρώτη φορά γεννήσατε με καισαρική τομή, τότε είναι πιθανό και αυτή τη φορά να φέρετε στον κόσμο το παιδί με τον ίδιο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, τώρα αυτό που σας απασχολεί περισσότερο είναι τι θα απογίνει με το πρωτότοκό σας τις ημέρες που εσείς θα λείπετε στο μαιευτήριο- και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμάσετε το μικρό σας ώστε να μην σας αναζητά μέσα στην ανασφάλεια.

Η ηλικία κάνει τη διαφορά
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε δεύτερο παιδί και να χαρίσετε ένα αδελφάκι στο μικρό σας; Ανάλογα με τη διαφορά στην ηλικία των παιδιών υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
Σχεδόν... συνομήλικα
• Για εσάς: Θα κουραστείτε αρκετά, αφού θα είστε έγκυος και παράλληλα θα έχετε να φροντίσετε ένα μωρό, ενώ όταν γεννήσετε θα έχετε δύο μωρά ταυτόχρονα.
• Για τα παιδιά: Αν το πρωτότοκο είναι έως 2 ετών θα ξεχάσει σύντομα ότι μέχρι τώρα ήταν μοναχοπαίδι και θα προσαρμοστεί πιο ομαλά στην άφιξη του νέου μέλους. Τα παιδιά τελικά θα αναπτύξουν ένα στενό δεσμό, θα κάνουν παρέα και θα μπορούν να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.
Χάσμα... γενεών
• Για εσάς: Θα έχετε προλάβει να πάρετε μια ανάσα ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες και θα είστε πιο ξεκούραστη. Επίσης, με ένα παιδί στο νηπιαγωγείο και το άλλο στο σπίτι με την νταντά ή τη γιαγιά θα είναι πιο εύκολο να εργαστείτε.
• Για τα παιδιά: Το μεγαλύτερο παιδί σας θα είναι ήδη αρκετά ανεξάρτητο και θα έχετε περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε στο μωρό. Ωστόσο, επειδή πάντα θα τους χωρίζουν τρία ή και περισσότερα χρόνια, θα είναι πιο δύσκολο να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου και να βρουν κοινά ενδιαφέροντα –τουλάχιστον στην παιδική ηλικία.

Θα γίνουμε τέσσερις
Ενημερώστε εγκαίρως το παιδί σας για όσα αναμένεται να συμβούν και δώστε του αρκετό χρόνο για να συνηθίσει στην ιδέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να του πείτε τα ευχάριστα νέα τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος. Ο χρόνος για το παιδί σας μετράει διαφορετικά και η αναμονή θα του φανεί ατελείωτη. Χειριστείτε το θέμα ανάλογα την ηλικία του παιδιού:
• Προσχολική ηλικία: Μιλήστε για την εγκυμοσύνη σας με απλά και κατανοητά λόγια όταν βρίσκεστε στο Γ’ τρίμηνο, την εποχή που αρχίζετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι, δηλαδή να διαμορφώνετε το βρεφικό δωμάτιο. Αν το ανακοινώσετε νωρίτερα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει την υπομονή να περιμένει.
• 5 ετών κι άνω: Ανακοινώστε του ότι θα αποκτήσει αδελφάκι περίπου την ίδια περίοδο που θα αρχίσετε να το γνωστοποιείτε σε συγγενείς και φίλους, δηλαδή περίπου προς το τέλος του Α’ τριμήνου της κύησης. Είναι πολύ σημαντικό να του το πείτε εσείς πριν υποψιαστεί από τη συμπεριφορά τρίτων ότι κάτι συμβαίνει ώστε να μην βγάλει λάθος συμπεράσματα και ανησυχήσει.


Της Μάγδας Λυμπεροπούλου
Με τη συνεργασία του Αντώνη Φίλιππα, γυναικολόγου-μαιευτήρα-χειρουργού, επιμελητή του νοσοκομείου «Ιασώ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου