RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

20-week-pregnant-386
Φτάσατε στα μισά του ταξιδιού –συγχαρητήρια! Το μωρό σας ζυγίζει πλέον περίπου 300 γραμμάρια. Είναι περίπου 16,5 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς του, και περίπου 25,4 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα πόδια (Για τις 20 πρώτες εβδομάδες, χρησιμοποιούμε μέτρηση από την κορυφή του κεφαλιού του μωρού έως του γλουτούς, γνωστό ως κεφαλοουραίο μήκος. Μετά χρησιμοποιούμε μετρήσεις από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό γίνεται επειδή τα πόδια του μωρού είναι διπλωμένα στον κορμό κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης και είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέτρηση).
Μια λιπαρή λευκή ουσία, που λέγεται τυροειδική μεμβράνη (vernix caseosa), τυλίγει ολόκληρο το σώμα του μωρού σας για να προστατέψει το δέρμα του κατά την παραμονή του στο αμνιακό υγρό. Αυτό το λείο επίχρισμα θα διευκολύνει το ταξίδι της γέννησης όταν έρθει η ώρα.
Το μωρό σας καταπίνει περισσότερο, κάτι το οποίο είναι καλή εξάσκηση για το πεπτικό του σύστημα. Επίσης παράγει περισσότερο μηκώνιο, μια μαύρη, κολλώδη ουσία που αποτελείται από νεκρά κύτταρα, πεπτικές εκκρίσεις και αμνιακό υγρό που έχει καταπιεί. Το μηκώνιο θα συσσωρευτεί στα έντερά του και θα το δείτε στις πρώτες βρόμικές του πάνες (αν και μερικά μωρά το αποβάλλουν στη μήτρα ή κατά τη γέννηση).


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου