RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

19-week-pregnant-386
Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 240 γραμμάρια και είναι περίπου 3 εκατοστά, από το κεφάλι μέχρι τον κόκκυγα- περίπου το μήκος ενός μικρού κολοκυθιού. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν τη σωστή αναλογία μεταξύ τους και με το υπόλοιπο σώμα του τώρα. Τα νεφρά του συνεχίζουν να παράγουν ούρα και τα μαλλιά στο κρανίο του είναι εμφανή. Αν το μωρό σας είναι κορίτσι, έχει έξι εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη των αισθήσεων: ο εγκέφαλος του μωρού σας ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για την οσμή, τη γεύση, την ακοή, την όραση και την αφή. Ενώ μπορείτε να νομίζετε ότι η μήτρα σας είναι ένα ήσυχο μέρος, αυτό δεν ισχύει και το μωρό σας μπορεί να είναι σε θέση να ακούει τι συμβαίνει. Τι ακούει τώρα;
Οι κύριοι ήχοι είναι το αίμα που μεταφέρεται μέσω των φλεβών σας, οι πεπτικοί θόρυβοι από το στομάχι σας και η φωνή σας. Σε μερικές γυναίκες αρέσει να μιλάνε απευθείας στο μωρό τους, αλλά ακόμα κι αν δεν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, το μωρό σας εξακολουθεί να σας ακούει όταν μιλάτε σε άλλους. Έρευνες αποδεικνύουν ότι μαθαίνει να διακρίνει τη φωνή σας από τις άλλες και ότι σύντομα θα δείξει την προτίμησή του προς αυτή. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μια έγκυος γυναίκα μιλάει, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού της μειώνεται, πράγμα που δείχνει ότι χαλαρώνει. Βάλτε και τον μπαμπά στο παιχνίδι. Ενθαρρύνετέ τον να μιλάει στο μωρό σας.

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου