RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης

03-week-pregnant-386
Τι συμβαίνει τώρα στην κοιλιά σας; Πολλά. Το μωρό σας είναι ακόμη μια μικροσκοπική μπάλα που αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς. Μόλις τα κύτταρα (που ονομάζονται βλαστοκύστη) εγκατασταθούν στη μήτρα σας, το μέρος τους που θα αναπτυχθεί σε πλακούντα αρχίζει να παράγει την ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG (ανθρώπινη χοριογοναδοτροπίνη). Αυτή η ορμόνη λέει στις ωοθήκες σας να σταματήσουν να παράγουν ωάρια και αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, που αποτρέπουν τη μήτρα σας από το να αποβάλει το ενδομήτριο –και το μικρό της ένοικο- και διεγείρουν την ανάπτυξη του πλακούντα. H hGG είναι επίσης η ορμόνη που δείχνει ότι είστε έγκυος στο τεστ εγκυμοσύνης. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ίσως να μπορείτε να κάνετε ένα τεστ και να έχετε θετικό αποτέλεσμα (αν το τεστ βγει αρνητικό αλλά δεν έχετε ακόμη αδιαθετήσει, σε δύο με τρεις ημέρες δοκιμάστε πάλι).
Εν τω μεταξύ, το αμνιακό υγρό αρχίζει να συγκεντρώνεται γύρω από τα κύτταρα στην κοιλότητα που θα γίνει στη συνέχεια ο αμνιακός σάκος. Αυτό το υγρό θα προστατεύει σαν μαξιλαράκι το μωρό σας τους μήνες που έρχονται. Τώρα, το έμβρυο λαμβάνει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες (και αποβάλει ό,τι δεν χρειάζεται) μέσω ενός πρωτόγονου συστήματος μικροσκοπικών σωλήνων που συνδέουν το αναπτυσσόμενο μωρό με τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στα τοιχώματα της μήτρα σας. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο πλακούντας θα έχει αναπτυχθεί επαρκώς για να αναλάβει αυτό το καθήκον.

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου