RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης

02-week-pregnant-386
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας (συνήθως τη 14η μέρα ενός κύκλου 28 ημερών), θα έχετε ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι το ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνεται ένα ωάριο που θα μεταφερθεί στη σάλπιγγα. Κατά τη διάρκεια των προσεχών 12 έως 24 ωρών, το ωάριο θα γονιμοποιηθεί αν ένα από τα περίπου 250 εκατομμύρια σπερματοζωάρια του συντρόφου σας καταφέρει να «κολυμπήσει» από τον κόλπο σας έως τη σάλπιγγα και διαπεράσει το ωάριο. Μόνο περίπου 400 σπερματοζωάρια θα επιβιώσουν από το επίπονο, δεκάωρο ταξίδι προς το ωάριο και μόνο ένα θα καταφέρει να διαπεράσει την εξωτερική μεμβράνη του (και θα πάρει περίπου 20 λεπτά στον τυχερό νικητή να μπει μέσα).
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα έως 30 ωρών, ο πυρήνας του σπερματοζωαρίου θα συγχωνευθεί με το ωάριο, καθώς συνδυάζουν το γενετικό υλικό τους. Σε περίπτωση που το σπερματοζωάριο φέρει ένα χρωμόσωμα Υ, το μωρό σας θα είναι αγόρι. Αν φέρει ένα χρωμόσωμα Χ, θα κάνετε κορίτσι. Κατά τη διάρκεια των τριών έως τεσσάρων ημερών που διαρκεί το ταξίδι από τη σάλπιγγα στη μήτρα σας, το γονιμοποιημένο ωάριο (που τώρα ονομάζεται ζυγωτό) θα διαιρεθεί σε 16 πανομοιότυπα κύτταρα. Μόλις φτάσει στη μήτρα, το ζυγωτό ονομάζεται «μορίδιο» (morula). Μία με δύο ημέρες αργότερα, θα αρχίσει να τρέφεται από την πλούσια επένδυση της μήτρας σας, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεταμορφώνεται. Πλέον, το αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι μια μπάλα κυττάρων που επίσημα αναφέρεται ως βλαστοκύστη: έχει μια εσωτερική κυτταρική μάζα που θα γίνει το ίδιο το έμβρυο -μια κοιλότητα γεμάτη με υγρό που θα γίνει ο αμνιακός σάκος- και μια εξωτερική μάζα κυττάρων που θα γίνει ο πλακούντας, το όργανο που παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το μωρό σας και που μεταφέρει τα απόβλητα.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου