RSS

Διατροφή

Δίαιτα για μια υγιή μαμά που θηλάζει


diet-386.jpg
Τι χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας όσο θηλάζετε
Μερικές θερμίδες που χρειάζεστε για την παραγωγή γάλακτος έχουν συγκεντρωθεί αυτόματα από το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το σώμα σας χρειάζεται και μετά την εγκυμοσύνη επιπλέον θερμίδες ώστε να έχει αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσομένου μωρού σας. Όταν ξεκινήσετε να απογαλακτίζετε το μικρό σας, οι ανάγκες σας για θερμίδες θα γυρίσουν πάλι στα φυσιολογικά τους επίπεδα, δηλαδή όσα χρειαζόσασταν και πριν από την εγκυμοσύνη.
Το κέντρο υγιεινής ζωής προτείνει τις ακόλουθες επιπλέον θερμίδες τους πρώτους μήνες που θηλάζετε.
Μέχρι ένα μήνα —450 θερμίδες
Μέχρι δύο μήνες —530 θερμίδες
Μέχρι τρεις μήνες –570 θερμίδες
Βέβαια, καινούριες έρευνες δείχνουν ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι υπερβολικό και ότι επιπλέον 300 με 400 θερμίδες είναι απόλυτα αρκετές τους πρώτους τρεις μήνες που θηλάζεται.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες που καθορίζουν πόσες επιπλέον θερμίδες χρειάζεστε μετά τους τρεις μήνες.
Ομάδα 1, μαμάδες που με το θηλασμό δεν υποστηρίζουν ή δεν υποστηρίζουν αρκετά τις ανάγκες του μωρού τους
Ομάδα δυο, μαμάδες που με το θηλασμό καλύπτουν όλες ή σχεδόν όλες τι ανάγκες του μωρού τους.
3-6 μήνες
Ομάδα 1: 480 θερμίδες
Ομάδα 2: 570 θερμίδες
Πάνω από 6 μήνες
Ομάδα 1: 240 θερμίδες
Ομάδα 2: 550 θερμίδες
Τι θα έπρεπε να τρώω;
Όσο θηλάζετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε την υγιεινή διατροφή που ακολουθούσατε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να τρώτε πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φαγητά που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, κάλιο και σίδηρο (και όπως πάντα, με μέτρο)
Διαλέξτε υγιεινά σνακ και ελαφριά γιαούρτια, ψωμί ολικής αλέσεως με σαλάτα, καπνιστό σολομό, τόνο, τυρί ή χούμος, μια πατάτα με φλούδα και ψητά φασόλια ή φρούτα.
Πιείτε άφθονο νερό για να υποστηρίξετε την παραγωγή γάλακτος.
Σιγουρευτείτε ότι έχετε πιει αρκετό νερό. 8-12 ποτήρια είναι καλά. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να παράγει το γάλα που χρειάζεται το μωρό σας.
Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε
Συστατικά όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ ή άλλες δηλητηριώδεις ουσίες μπορούν να περάσουν από το αίμα σας, στο μητρικό σας γάλα, οπότε οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται. Η νικοτίνη από τσιγάρα και άλλα ναρκωτικά περνάνε επίσης από το αίμα σας στο μητρικό σας γάλα και πρέπει να αποφεύγονται. Το παιδί σας θα σας δείξει αν το ενοχλεί κάτι που φάγατε ή ήπιατε, γιατί θα αλλάξει η συμπεριφορά του μετά το τάισμα, θα κλαίει χωρίς λόγο και θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
Όταν έπινα καφέ με καφείνη, δεν μπορούσα να ηρεμίσω την κόρη μου μετά το τάισμα, λέει η νέα μαμά Kim McCarthy. Όταν άλλαξα και έπινα ντεκαφεϊνέ, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάτι που φάγατε, θα δείτε κάποια αλλεργική αντίδραση στο δέρμα του (εξανθήματα ή σπυράκια), διαφορά στην αναπνοή του (κοφτή αναπνοή ή φούσκωμα) ή στα κόπρανά του (πράσινα ή υδαρή). Ρωτήστε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
Μερικές γυναίκες ορκίζονται ότι το καυτερό και πικάντικο φαγητό πειράζει τα παιδιά τους. Αφαιρέστε τα από τη διατροφή σας αν το παιδί σας έχει πρόβλημα. Κάθε μωρό είναι τελείως διαφορετικό από το άλλο. Αν δοκιμάσετε καυτερή ινδική κουζίνα και το παιδί σας δεν έχει πρόβλημα, καλή σας όρεξη! Μια σημείωση μόνο για το φαγητό. Μερικά προβλήματα στο στομάχι οφείλονται στο μπρόκολο, στο λάχανο, στα κρεμμύδια και στο λαχανάκι Βρυξελών.
Καταναλώστε πολύ σίδηρο
Αν παίρνατε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανώς να μην το χρειάζεστε τώρα που έχετε το μωρό σας. Αλλά πολύ πιθανό να χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Πολλές γυναίκες όμως έχουν ήδη επιπλέον σίδηρο στο σώμα τους. Ελέγξτε το με το γιατρό ή τη μαία σας και δείτε τι θα σας συμβουλέψει. Και αν συνεχίζεται να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης, μην ξεχνάτε ότι και πάλι πρέπει να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή και τα συμπληρώματα δεν είναι μια δικαιολογία για κακή διατροφή.
 
Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου