RSS

Διατροφή

Επιδρομές στο ψυγείο

food-386.jpg
Σας κυριεύουν ακατανίκητες επιθυμίες για σοκολάτα; Νομίζετε ότι θα «σκάσετε» αν δεν φάτε κεφτεδάκια; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε… της λιγούρας τα καμώματα!
Γνωστές ως «λιγούρες εγκυμοσύνης», αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα και φυσιολογικά συμπτώματα της εννιάμηνης προσμονής. Εκτός από την αύξηση των ορμονών (ναι, έχουν βάλει κι εδώ το χεράκι τους), ας δούμε πού αλλού οφείλονται οι… γαστριμαργικές σας επιθυμίες που πρέπει να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα!
Κάτι σας λείπει
Εκεί που είχατε σχεδόν ξεχάσει τη γεύση του γάλακτος, μιας κι έχετε να το βάλετε στο στόμα σας από παιδί, προς μεγάλη σας έκπληξη τώρα δεν το χορταίνετε! Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, δεν είναι: Σύμφωνα με τους περισσότερους γυναικολόγους, οι λιγούρες αποτελούν ένα μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός σας για να εκφράσει τις ανάγκες του (σκεφτείτε πως το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας αντλεί από το σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά για την υγιή του ανάπτυξη). Αν λοιπόν εσείς θέλετε να πίνετε γάλα, είναι πολύ πιθανό να σας λείπει ασβέστιο, ενώ αν λαχταράτε συνεχώς φρούτα ή λαχανικά, ενδεχομένως χρειάζεστε περισσότερες βιταμίνες.
Σας αρέσει να τσιμπολογάτε
Πολλές μέλλουσες μαμάδες πιστεύουν πως πρέπει να τρώνε περισσότερο από ό,τι έτρωγαν για να προσφέρουν στο μωρό όσα χρειάζεται (το γνωστό «πρέπει να τρώω για δυο»), ενώ άλλες απολαμβάνουν τώρα χωρίς ενοχές όσα είχαν στερηθεί για να διατηρούν το σώμα τους καλλίγραμμο. Ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία ανήκετε, πρέπει τώρα να προσέχετε τη διατροφή σας και φυσικά το βάρος σας, αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κύησης και του τοκετού. Εμπλουτίστε λοιπόν το διαιτολόγιό σας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερες από 150 επιπλέον θερμίδες την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, 350 επιπλέον το δεύτερο και 300 το τρίτο (αν το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη ήταν φυσιολογικό). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως 300 θερμίδες ισοδυναμούν με ένα απλό σάντουιτς με τόνο, 5-6 κρακεράκια με ένα γιαούρτι και μία μπανάνα.
Θέλετε να σας προσέχουν
Παρακολουθείτε τηλεόραση με τον σύντροφό σας και χαλαρώνετε, όταν ξαφνικά σας «μυρίζει» μακαρονάδα με φρέσκια σάλτσα ντομάτας! Και ενώ δεν έχετε ολοκληρώσει καλά-καλά τη φράση σας, ο καλός σας έχει ήδη φορέσει ποδιά! Παραδεχτείτε το: η όρεξή του να σας φροντίζει και να ικανοποιεί άμεσα κάθε σας επιθυμία δεν σας αφήνει καθόλου ασυγκίνητη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξαφνική λαχτάρα ή η ακατανίκητη επιθυμία για ένα φαγητό ή γλυκό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη κάθε γυναίκας να χαίρει της προσοχής και της περιποίησης όλων και κυρίως του συντρόφου της. Απολαύστε λοιπόν την… προνομιακή περίοδο, αλλά μην το παρακάνετε!
Θέλω επειγόντως γλυκό
Ξεγελάσετε τη λιγούρα σας για κάτι γλυκό με υγιεινές σπιτικές επιλογές, τις οποίες καταναλώνετε (εννοείται) με μέτρο:
Φτιάξτε σοκολατάκια ή έναν κορμό με σοκολάτα υγείας και ελάχιστη ζάχαρη.
Απολαύστε γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.
Αλείψτε σε μια φρυγανιά τη μαρμελάδα της… χρυσοχέρας μαμάς σας.
Τιμήστε το γλυκό συκαλάκι (επίσης της χρυσοχέρας μαμάς σας).
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΗΤΕΡΑ», ΕΛΕΝΗΣ ΑΛΤΑΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου