RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

15-week-pregnant-386
Περίπου 10 εκατοστά μακρύ από το κεφάλι έως τους γλουτούς, το μωρό σας τώρα ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια. Τώρα εισπνέει και εκπνέει αμνιακό υγρό, το οποίο θα βοηθήσει τους θύλακες του αέρα στους πνεύμονές του να αναπτυχθούν. Τα πόδια του αυξάνονται περισσότερο από τα χέρια του τώρα και μπορεί να κινεί όλες τις αρθρώσεις και τα άκρα του. Αυτό σημαίνει ότι τα χέρια του είναι πιο λειτουργικά επίσης. Οι αδένες του ιδρώτα εμφανίζονται και παρόλο που τα βλέφαρά του είναι ερμητικά κλειστά μπορεί να αισθανθεί το φως. Αν μπορούσατε να ανάψετε ένα φακό στην κοιλιά σας, προφανώς να απομακρυνόταν από τη δέσμη του φωτός. Αν έχετε προγραμματίσει ένα υπερηχογράφημα τις προσεχείς εβδομάδες (οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων), μπορεί ο γιατρός να είναι σε θέση να διαπιστώσει αν το μωρό σας είναι αγόρι ή κορίτσι!
Μην απογοητευτείτε αν κάτι τέτοιο δεν γίνει όμως. Ο προσδιορισμός του φύλου εξαρτάται από το πόσο καθαρή είναι η εικόνα και τη θέση του μωρού σας κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος. Μπορεί να είναι κουλουριασμένο ή να σας έχει γυρίσει την πλάτη μόνο και μόνο για να σας κρατήσει σε αγωνία. Οι γευστικοί αδένες του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται επίσης, και μια μελέτη από το Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια πιστεύει ότι μπορεί να είναι σε θέση να δοκιμάσει ό,τι τρώτε εσείς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γεύσεις από τα τρόφιμα που έφαγαν οι έγκυοι έφτασαν μέχρι το αμνιακό υγρό τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει μια προτίμηση για αυτά τα τρόφιμα, που θα μπορούσε να διαρκέσει μια ζωή.

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου