RSS

Ανάπτυξη του μωρού

Είστε στην 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης

14-week-pregnant-386
Καλώς ήρθατε στο δεύτερο τρίμηνο! Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στην εγκυμοσύνη σας επειδή σηματοδοτεί το τέλος μιας κρίσιμης περιόδου για το μωρό σας. Όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του σώματος του μωρού σας –εσωτερικά και εξωτερικά– είναι σχηματισμένα πλέον. Βεβαίως είναι ακόμη αρκετά μικρά. Το ύψος του μωρού είναι μόλις 8,9 εκατοστά –σχεδόν όσο το μήκος ενός λεμονιού– και ζυγίζει περίπου 42 γραμμάρια.
Το σώμα του μωρού σας μεγαλώνει γρηγορότερα απ’ ό,τι το κεφάλι του, το οποίο πλέον στηρίζεται σε ένα πλήρες σχηματισμένο λαιμό. Έως το τέλος της εβδομάδας, τα χέρια του θα έχουν μακρύνει και θα βρίσκονται σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του (ωστόσο, τα ποδαράκια του έχουν ακόμα δουλειά). Αρχίζει να αναπτύσσει ένα εξαιρετικά λεπτό χνουδωτό επίστρωμα σε ολόκληρο το σώμα του. Το ήπαρ του αρχίζει να εκκρίνει χολή, σημάδι ότι αρχίζει να λειτουργεί πλήρως, ενώ η σπλήνα του αρχίζει να συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το μωρό σας επίσης παράγει και αποβάλλει ούρα μέσα στο αμνιακό υγρό, μια φυσιολογική διαδικασία την οποία θα συνεχίσει μέχρι τη γέννησή του. Ακόμα δεν μπορείτε να νιώσετε τις κινήσεις του μωρού σας, αλλά τα χεράκια του και τα ποδαράκια του (1,27 εκ. πλέον) είναι πιο ευέλικτα και δραστήρια. Χάρη στα ερεθίσματα του εγκεφάλου, οι μύες του προσώπου του αρχίζουν να λειτουργούν καθώς κλείνει τα ματάκια του, συνοφρυώνεται και κάνει γκριμάτσες. Μπορεί επίσης να σφίγγει το χέρι του κι ίσως να μπορεί να πιπιλίσει και τον αντίχειρά του.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου